Προετοιμασία οχήματος για το φθινόπωρο

Μετά το τέλος του καλοκαιριού και έχοντας γυρίσει από τις διακοπές, η προετοιμασία του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας είναι απαραίτητη πριν τις φθινοπωρινές καιρικές συνθήκες. Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη, είναι όμως απαραίτητη για να είστε ασφαλείς εσείς και οι γύρω σας, να προλάβετε τυχόν ζημιές ή φθορές και να διατηρήσετε το όχημά σας σε καλή κατάσταση.

Προετοιμασία αυτοκινήτου

1. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να φροντίσετε γυρνώντας από τις καλοκαιρινές διακοπές, είναι το πλύσιμο του αυτοκινήτου. Ένα καλό εξωτερικό πλύσιμο με χρήση πιεστικού μηχανήματος θα καθαρίσει το όχημα σε βάθος, ακόμα και από τα «κρυφά» σημεία, στα οποία έχει συσσωρευτεί σκόνη, άμμος και αλάτι από το καλοκαίρι. Αφαιρέστε, επίσης, βελόνες ή φύλλα δέντρων από το καπό και τις εσοχές του αυτοκινήτου. Όταν αυτά συσσωρεύονται υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί υπερχείλιση από βροχή, λόγω της φραγμένης διόδου, και το νερό να κυλίσει στα ηλεκτρικά μέρη του αυτοκινήτου. Τέλος, φροντίστε να καθαρίσετε καλά και τις ζάντες του αυτοκίνητου, που συχνά οι περισσότεροι αμελούν. Οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με διάφορα υλικά που πατάει το αυτοκίνητο κατά την κίνησή του αλλά και τη βρωμιά μπορεί να προκαλέσει διάβρωση στο υλικό της ζάντας.

2. Μετά το καθάρισμα του αμαξιού σειρά έχει το κέρωμα σε όλη την επιφάνειά του. Το κερί θα προσφέρει ένα στρώμα πάνω στο βερνίκι, ώστε να προστατεύεται το χρώμα από όλα τα καιρικά φαινόμενα του φθινοπώρου και του χειμώνα. Με αυτό τον τρόπο, το χρώμα θα μείνει περισσότερο καιρό ζωντανό.

3. Η αλλαγή των υαλοκαθαριστήρων γίνεται μια φορά το χρόνο. Το καλοκαίρι τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων ξεραίνονται από την έκθεση στον ήλιο και από την αδράνεια, γι’ αυτό το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για την αλλαγή τους. Οι νέες λεπίδες καθαρίζουν πιο αποτελεσματικά και έτσι θα έχετε καλύτερη ορατότητα όταν βρέχει.

4. Το χειμώνα τα ηλεκτρικά φορτία της μπαταρίας είναι υψηλότερα από τις άλλες εποχές. Ελέγξτε την μπαταρία του αυτοκινήτου, αν υπάρχει οποιοδήποτε σημάδι δυσκολίας ή βλάβης, ώστε να αποφύγετε την αναστάτωση και την ταλαιπωρία σε περίπτωση απρόβλεπτης βλάβης.

5. Η οδήγηση σε χωματόδρομους ή σε δρόμους όχι τόσο καλούς, όπως υπάρχουν σε πολλά νησιά ή σε καλοκαιρινούς προορισμούς, μπορεί να αφήσει σφηνωμένα πετραδάκια στις αυλακώσεις των ελαστικών, τα οποία προκαλούν σχισίματα και μειώνουν την πρόσφυση. Γι’ αυτό ελέγξτε την κατάσταση των ελαστικών, ώστε να αφαιρεθούν όλα τα πετραδάκια και ελέγξτε την πίεση των ελαστικών. Το καλοκαίρι ο αέρας διαστέλλεται και αφαιρείται, ενώ το φθινόπωρο πρέπει να ελέγχεται ξανά, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας. Σημαντικό είναι, επίσης, να ελέγχεται και η ρεζέρβα, εκτός από τα 4 κύρια ελαστικά.

6. Τέλος, θα πρέπει να γίνει έλεγχος στο αντιψυκτικό υγρό, το οποίο είναι σημαντικό για όλο το χρόνο λόγω των πρόσθετων που περιέχει για την πρόληψη της διάβρωσης του κινητήρα αλλά και τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας του. Θα πρέπει να ελεγχθεί η στάθμη και η συγκέντρωση του αντιψυκτικού υγρού πριν ξεκινήσει η πτώση της θερμοκρασίας, χρησιμοποιώντας πάντα τον τύπο αντιψυκτικού υγρού, ο οποίος είναι κατάλληλος για το δικό σας αυτοκίνητο, σύμφωνα με το εγχειρίδιο του κατασκευαστή.

Προετοιμασία μοτοσυκλέτας

1. Ο έλεγχος των ελαστικών της μηχανής είναι απαραίτητος, καθώς τα ακατάλληλα ελαστικά μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση. Όσο η θερμοκρασία μειώνεται, τόσο μειώνεται και η πρόσφυση των ελαστικών στο έδαφος. Η υγρασία, τα φύλλα δέντρων και όλα όσα παρασύρονται από τον αέρα δημιουργούν μια διαδρομή με εμπόδια, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με παλιές λαστιχένιες επιφάνειες. Σε ολισθηρές επιφάνειες θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ελαστικά με πέλμα για αποστράγγιση, τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται συχνά καθώς χάνουν τις ιδιότητές τους με την πάροδο του χρόνου. Ένας ακόμη βασικός παράγοντας είναι η πίεση του άερα στα ελαστικά, τα οποία πρέπει να φουσκώνονται μόνο όταν είναι κρύα και πάντα σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή.

2. Η ορατότητα στο δρόμο είναι πολύ σημαντική, γι’ αυτό θα πρέπει να ελέγξετε την ευθυγράμμιση των προβολέων της μηχανής. Το αποτέλεσμα μετά την ευθυγράμμιση είναι εξαιρετικά χρήσιμο, καθώς οι προβολείς που λειτουργούν σωστά δεν τυφλώνουν του άλλους οδηγούς, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο ατυχήματος. Σε συνθήκες κακής ορατότητας καλό θα ήταν να φοράτε ένα αντανακλαστικό γιλέκο για περισσότερη ασφάλεια της κίνησης, καθώς θα γίνεστε πιο εύκολα αντιληπτοί από τους υπόλοιπους οδηγούς.

3. Το θολό γυαλί στα κράνη δυσκολεύει σημαντικά την οδήγηση, είναι όμως απαραίτητο ώστε ο οδηγός να μην εκτίθεται με ανέμους, βροχή ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να τον δυσκολέψει στην οδήγηση. Καθαρίστε το καλά, ώστε να φύγει όλη η σκόνη, η άμμος, τα αλάτια και οτιδήποτε άλλο υπάρχει από τις καλοκαιρινές διακοπές. Το σκούπισμα με τα χέρια, σε περίπτωση βροχής, είναι κάτι προσωρινό, το οποίο δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό. Φροντίστε το κράνος σας να είναι πάντα σε καλή κατάσταση, να είναι καθαρό και σε περίπτωση που θολώσει σταματήστε την οδήγηση ώστε να το καθαρίσετε σωστά και να έχετε καλή ορατότητα στον δρόμο.

4. Όσο πέφτει η θερμοκρασία είναι σημαντικό να επιλέγετε άνετα και ζεστά ρούχα όταν οδηγείτε μηχανή, καθώς η ψύξη του σώματος επηρεάζει αρνητικά τον χρόνο αντίδρασης. Αδιάβροχα και αντιανεμικά ρούχα είναι κατάλληλα για τις μέρες που οι συνθήκες δυσκολεύουν την οδήγηση με μοτοσυκλέτα, γι’ αυτό προμηθευτείτε από τώρα ό,τι χρειάζεστε, ώστε να είστε προετοιμασμένος για τις ημέρες με κακά καιρικά φαινόμενα.

5. Τέλος, μην ξεχνάτε τη σωστή τεχνική οδήγησης. Έχοντας επιστρέψει από τις διακοπές, η κίνηση στους δρόμους έχει αυξηθεί και πρέπει όλοι οι οδηγοί να είναι προσεκτικοί και να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας. Όσο η θερμοκρασία πέφτει και τα καιρικά φαινόμενα αλλάζουν, συνίσταται να οδηγείτε πιο αργά, ώστε να μπορείτε να αποφύγετε ολισθήσεις σε βρεγμένες επιφάνειες και να αποφεύγονται τυχόν ατυχήματα.