Άδεια Οδήγησης Στο Εξωτερικό

Σε περίπτωση που προγραμματίζετε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Ευρώπη είναι λογικό να αναρωτιέστε τι συμβαίνει με το δίπλωμα οδήγησης σας και αν ισχύει σε τρίτες χώρες και πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο είτε το δικό σας είτε κάποιο ενοικιαζόμενο.

Τι Ισχύει Εντός Ε.Ε.

  • Εφόσον η άδεια σας έχει εκδοθεί στη χώρα μας η σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε. , μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε οπουδήποτε εντός αυτής. Θα πρέπει όμως να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει λήξει ή ότι δεν θα λήξει όσο βρίσκεστε στο εξωτερικό, γιατί τότε καθίσταται αυτόματα άκυρη και δεν θα αναγνωρίζεται από άλλες χώρες.
  • Από το 2013 όλες οι άδειες οδήγησης στην Ε.Ε. έχουν την ίδια μορφή. Σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας με τη φωτογραφία σας, τα στοιχεία σας και ειδικές δικλίδες ασφαλείας.
  • Σε περίπτωση που έχετε ακόμα την παλιά άδεια, το κλασσικό χάρτινο ροζ δίπλωμα, τότε μπορείτε να επισκεφθείτε την Σχολή Οδηγών Γιάννης Αδάμ και να ανανεώσετε την άδεια σας χωρίς να χάνετε χρόνο σε εφορίες και στο Υπουργείο, γιατί θα σας είναι απαραίτητο το νέο δίπλωμα για το ταξίδι που σχεδιάζετε. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ.
  • Βάση θα πρέπει να δώσετε και στην ασφάλεια σας και να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κάλυψη αστικής ευθύνης σε περίπτωση προκαλέσετε κάποιο ατύχημα. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα ασφαλιστικά έγγραφα.
  • Τέλος, πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας ρίξτε μια ματιά σε τυχόν κανόνες οδικής κυκλοφορίας που μπορεί να διαφέρουν σε άλλες χώρες. Μπορείτε να βρείτε τον οδηγό για την Ευρώπη εδώ.

Τι Ισχύει Εκτός Ε.Ε.

Σε χώρες εκτός Ε.Ε. και σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής ηπείρου δεν ισχύει το ελληνικό δίπλωμα και θα πρέπει να αιτηθείτε τη χορήγηση Διεθνούς Διπλώματος Οδήγησης (International Drivers Permit – IDP) από τον αρμόδιο φορέα ΕΛΠΑ και από τα κατά τόπους αρμόδια γραφεία της.

Το κόστος είναι ανάλογο του χρονικού ορίου ισχύς που επιθυμείτε, 60€ για μονοετή ισχύ και 110€ για τριετή ισχύ και εκδίδεται αυθημερόν.

Σαφώς, μαζί με το Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης θα πρέπει να έχετε και το ελληνικό για να είναι εφικτή η ταυτοποίηση των στοιχείων σας.

Γενικά ένα ταξίδι στο εξωτερικό απαιτεί σωστή οργάνωση και προετοιμασία, οπότε σας συστήνουμε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να ρυθμίσετε ότι χρειάζεται ειδικά αν έχετε σκοπό ένα roadtrip.

Θα εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα για να χαρείτε το ταξίδι σας χωρίς να αντιμετωπίσετε προβλήματα στο εξωτερικό.

Η Σχολή Οδηγών, Γιάννης Αδάμ, είναι δίπλα σας για όποιες διαδικασίες χρειαστείτε

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

2105561076

6977259098

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ
Δευτ. - Παρ.: 8:00 με 16:00 & 17:00 – 21:00
Σαβ.: 09:00 – 15:00

    Θέλετε να σας καλέσουμε εμείς?