Παιδί & Μηχανή

Στη χώρα μας βλέπουμε συχνά παιδιά να μετακινούνται επιβαίνοντας πάνω σε μηχανές ή scooter. Οι μοτοσυκλέτες είναι οχήματα ευάλωτα σε εξωτερικούς παράγοντες και όχι απαραιτήτως επικίνδυνες, όπως πολύ συχνά θεωρείται. Οι επιβαίνοντες είναι σαφώς περισσότερο εκτεθιμένοι σε μια μοτοσυκλέτα παρά σε ένα αυτοκίνητο, αλλά αυτό καθεαυτό δεν αρκεί για να τις θεωρούμε επικίνδυνες.

Οι επιβαίνοντες της μηχανής θα πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένοι πριν από κάθε μετακίνησή τους, ώστε να είναι προστατευμένοι καθόλη τη διάρκεια της μετακίνησης. Αυτό προϋποθέτει να φοράνε κράνος, γάντια, προστατευτικό μπουφάν και ρούχα και κατάλληλα παπούτσια. Όλα αυτά είναι απαραίτητα, ώστε σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος οι επιβαίνοντες να υποστούν όσο το δυνατόν λιγότερες φθορές γίνεται. Αυτό ισχύει τόσο για τον οδηγό όσο και για τον συνοδηγό μιας μοτοσυκλέτας. Και οι δύο επιβαίνοντες πρέπει να είναι εξίσου προστατευμένοι και να μένουν ασφαλείς.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τα παιδιά που είναι συνεπιβάτες σε μοτοσυκλέτες. Φυσικά στην περίπτωση αυτή ισχύουν και έξτρα κανόνες, ώστε η μεταφορά των παιδιών να γίνεται με τη μέγιστη ασφάλεια. Τα παιδιά μπορούν να αποτελούν τον συνοδηγό σε ένα δίκυκλο, ποτέ όμως δεν πρέπει να ανεβαίνουν ως τρίτος επιβάτης, όπως για παράδειγμα μπαμπάς ως οδηγός, μαμά ως συνοδηγός και το παιδί ενδιάμεσα. Αυτό είναι επικίνδυνο και για τους 3 επιβαίνοντες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται τέτοιου είδους μετακινήσεις.

Βασικοί κανόνες για την ασφαλέστερη μεταφορά των παιδιών σε δίκυκλα:

1. Πριν από την πρώτη επαφή με το δίκυκλο ως συνεπιβάτης, το παιδί θα πρέπει να μάθει για τους κανόνες που πρέπει να ακολουθεί ως συνεπιβάτης. Το παιδί για κανένα λόγο δεν πρέπει να τοποθετείται μπροστά από τον οδηγό, αφού η θέση του συνοδηγού βρίσκεται πάντα πίσω από τον οδηγό. Θα πρέπει να ενημερωθεί μέσω εκτενούς συζήτησης για κανόνες και τρόπους συμπεριφοράς ως συνεπιβάτης και όταν είναι έτοιμο να κατανοήσει τους κανόνες τότε μπορεί και να αποτελέσει τον συνοδηγό σε ένα δίκυκλο.

2. Το κράνος είναι απαραίτητο τόσο στον οδηγό όσο και στον συνοδηγό. Το παιδί θα πρέπει να φοράει κράνος που εφαρμόζει στο ίδιο και όχι κράνος κάποιου γονέα ή άλλου παιδιού. Το κάθε παιδί πρέπει να έχει κράνος για τη δική του ηλικία και όσο μεγαλώνει αυτό θα πρέπει να αλλάζει ανάλογα με την ανάπτυξη του παιδιού.

3. Μαζί με το κράνος απαραίτητος είναι και όλος ο υπόλοιπος εξοπλισμός, όπως μπουφάν με προστατευτικά, γάντια, επιγονατίδες και μπότες.

4. Τα πόδια του παιδιού θα πρέπει να πατάνε σταθερά στο μαρσπιέ και όχι να αιωρούνται στον αέρα. Στην περίπτωση που το παιδί δεν φτάνει εκεί, τότε δεν είναι έτοιμο να πάρει τη θέση του συνεπιβάτη. Εναλλακτικά, υπάρχουν ειδικά καθίσματα με δικά τους στηρίγαμτα για καλύτερη συγκράτηση για μικρότερες ηλικίες, ποτέ όμως δεν πρέπει να επιβαίνουν παιδιά που δεν φτάνουν το μαρσπιέ και δεν έχουν τέτοιου είδους ειδικό κάθισμα.

5. Κάθε είδους μετατοπίσεις από τον συνεπιβάτη απαγορεύονται καθώς θα πρέπει να κρατάει διαρκώς τον οδηγό και η πορεία τους να παραμένει σταθερή.

Οι κανόνες αυτοί ισχύουν για όλους ανεξαιρέτως για να υπάρχει πάντα ασφαλής μετακίνηση για όλους. Οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν όλα τα παραπάνω σημεία για να προστατεύουν τα παιδιά τους, καθώς εκείνοι είναι που έχουν την ευθύνη για κάθε μετακίνηση.