Έχω ανασφάλεια όταν οδηγώ. Τί μπορώ να κάνω;

Η οδήγηση συνήθως είναι μια ευχάριστη εμπειρία για τους περισσότερους. Πολλοί άνθρωποι ανυπομονούν να φτάσουν στην απόκτηση του διπλώματος και να ξεκινήσουν να οδηγούν. Η οδήγηση, εκτός από μεταφορικό μέσο το οποίο εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς, είναι για κάποιους και μέσο απόλαυσης και ηρεμίας καθώς απολαμβάνουν βόλτες και εμπειρίες. Πολλοί είναι και εκείνοι, όμως, οι οποίοι δεν οδηγούν επειδή νιώθουν φόβο και ανασφάλεια πίσω από το τιμόνι, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούν το δίπλωμα οδήγησης, να μην είναι ανεξάρτητοι στις μεταφορές τους και να ταλαιπωρούνται στην καθημερινότητά τους.

Οι πιο συνηθισμένοι φόβοι είναι: 

1. Οι άλλοι οδηγοί

Πολλοί άνθρωποι δεν οδηγούν καθώς φοβούνται και αγχώνονται όταν ξέρουν πως θα βγουν στον δρόμο και θα συναντήσουν άλλους οδηγούς. Το σημαντικότερο σε αυτό τον φόβο είναι να σκέφτεστε πως πρέπει να είστε συγκεντρωμένοι στον δρόμο και να μην δίνετε σημασία σε άλλους οδηγούς, οι οποίοι μπορεί να βιάζονται και να αντιδράνε αρνητικά επειδή εσείς οδηγείτε σωστά. Αποβάλλετε το άγχος και δείτε την οδήγηση με ψυχραιμία.

2. Το παρκάρισμα

Μία από τις πιο συνηθισμένες φοβίες στην οδήγηση είναι το παρκάρισμα. Είναι κάτι που απασχολεί αρκετούς οδηγούς, ακόμα και εκείνους που οδηγούν χρόνια. Υπάρχουν πολλά μέρη στα οποία ίσως δυσκολευτείτε να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας, γι’ αυτό θα μπορούσατε να κάνετε πρακτική στο κομμάτι του παρκαρίσματος στην περιοχή που μένετε. Ξεκινήστε να δοκιμάζετε διάφορους χώρους παρκαρίσματος στην περιοχή σας, ώστε να εξοικειωθείτε με αυτό.

3. Ο συμπλέκτης και οι ταχύτητες

Η οδήγηση χρειάζεται συγχρονισμό και συγκέντρωση. Ένα κομμάτι που δυσκολεύει αρκετούς είναι ο συγχρονισμός που απαιτεί ο συμπλέκτης, ώστε να μην σβήσει το αμάξι. Στα μαθήματα οδήγησης είμαστε πιο ψύχραιμοι, καθώς ο δάσκαλος οδήγησης μας βοηθάει, αυτό όμως δεν συμβαίνει στο δικό μας αυτοκίνητο. Είναι λογικό και επόμενο να υπάρχει αυτή η δυσκολία στην αρχή και κάποιες φορές να σβήνει το αμάξι, συμβαίνει συνεχώς ακόμα και σε ανθρώπους που οδηγούν χρόνια. Θα μπορούσατε να κάνετε διάφορες δοκιμές σε μια αλάνα, ώστε να βρείτε σε ποιο σημείο ακριβώς λειτουργεί ο συμπλέκτης του αυτοκινήτου σας και να εξοικειωθείτε με αυτόν.

4. Οι σηματοδοτήσεις

Οι καλές γνώσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και της σήμανσης αποτελούν απαραίτητο εργαλείο για όλους. Οι σηματοδοτήσεις υπάρχουν στους δρόμους για να γνωρίζουμε πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε σε διάφορες περιπτώσεις. Είναι λογικό κάποιες φορές να ξεχνάτε ορισμένα σήματα λόγω άγχους και φόβους, γι’ αυτό καλό θα ήταν πάντα να είστε προσεκτικοί όταν οδηγείτε και όταν συναντάτε σήματα που δεν θυμάστε να οδηγείτε με μικρή ταχύτητα και να κοιτάζετε όλες τις πλευρές του δρόμου. Η επανάληψη των σημάτων θα σας βοηθήσει να έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση, γι’ αυτό μπορείτε να ανατρέχετε στο βιβλίο με τα σήματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

5. Η αντίληψη του αυτοκινήτου

Τα αυτοκίνητα στα οποία κάνουμε τα πρακτικά μαθήματα στην σχολή οδήγησης συνήθως διαφέρουν από τα δικά μας. Είναι λογικό, λοιπόν, να μαθαίνουμε τους χώρους του αυτοκινήτου που χρησιμοποιούμε στη σχολή και να μην έχουμε την ίδια αντίληψη για το δικό μας αυτοκίνητο. Έτσι δημιουργείται το άγχος ότι δεν ξέρετε πού ξεκινάει και πού τελειώνει το αμάξι και δεν ξέρετε αν χωράτε να στρίψετε σε κάποιο στενό ή να παρκάρετε. Οι περισσότεροι στην αρχή δεν είχαν απόλυτη αντίληψη του αυτοκινήτου, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο χρειάζεται χρόνο και πρακτική. Γι’ αυτό μπορείτε να κάνετε εξάσκηση με το αυτοκίνητό σας ώρες που δεν υπάρχει κίνηση, ώστε να οδηγήσετε με ηρεμία και να κατανοήσετε το αυτοκίνητό σας.

6. Η νυχτερινή οδήγηση

Αρκετοί άνθρωποι νιώθουν ανασφάλεια όταν οδηγούν νύχτα, γι’ αυτό και το αποφεύγουν. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε επειδή νιώθουν πως δεν βλέπουν το ίδιο με τη μέρα, άρα δεν αντιλαμβάνονται κάποια πράγματα, είτε επειδή φοβούνται πως τη νύχτα ίσως υπάρχουν οδηγοί, οι οποίοι δεν συμπεριφέρονται σωστά οδηγικά λόγω κατανάλωσης αλκοόλ, είτε επειδή νιώθουν πως δεν έχουν σωστό προσανατολισμό λόγω του σκοταδιού. Η εξάσκηση θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την ανασφάλεια με τη νυχτερινή οδήγηση και να οδηγείτε κανονικά και αυτές τις ώρες. Θα μπορούσατε, επίσης, να οδηγείτε με κάποιον φίλο σας στις αρχές, ώστε να νιώθετε πιο οικεία και να έχετε κάποιον ο οποίος θα μπορεί να σας συμβολεύσει την ώρα της οδήγησης.

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, ό,τι κι αν φοβάστε στην οδήγηση η αντιμετώπιση είναι η ίδια. Η οδήγηση απαιτεί ψυχραιμία και όχι απελπισία. Όλοι αντιμετώπισαν τις ίδιες φοβίες και ανασφάλειες στην αρχή, οπότε κι εσείς μπορείτε να τα καταφέρετε. Το όχημα είναι απλά ένα μέσο το οποίο θα σας διευκολύνει στην καθημερινότητά σας αλλά και στην προσωπική σας ζωή, γι’ αυτό δεν πρέπει να το πάρετε από φόβο. Ζητήστε συμβουλές και βοήθεια από άτομα που εμπιστεύεστε, κάντε πρακτική σε ώρες και μέρη που δεν υπάρχει πολλή κίνηση, ώστε να είστε πιο ήρεμοι και με τον καιρό θα ξεχάσετε τους φόβους και τις ανασφάλειες. Μπορείτε, επίσης, να ζητήσετε από τον δάσκαλο οδήγησής σας να κάνετε κάποια Μαθήματα Εξοικείωσης με το δικό σας αυτοκίνητο, ώστε να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση στους δρόμους.

Οδηγείτε με ασφάλεια και υπευθυνότητα!

Σχολή Οδηγών Γιάννης Αδάμ