Τα τροχαία ατυχήματα είναι μέρος της καθημερινότητας και δεν μπορούμε ποτέ να εξασφαλίσουμε πλήρως την αποφυγή τους, ακόμα κι αν προσπαθήσουμε να τα μετριάσουμε.  Ο Κ.Ο.Κ. δυστυχώς δεν τηρείται απο όλους σε κάθε περίπτωση και υπάρχει πάντα ο αστάθμητος ανθρώπινος παράγοντας.

Έτσι, κάθε οδηγός που οδηγεί ένα όχημα θα πρέπει να είναι ενήμερος για τη διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση ατυχήματος, έτσι ώστε να αποφύγει τυχόν περαιτέρω προβλήματα.

  • Αρχικά, οφείλουμε να σταματήσουμε στον τόπο του ατυχήματος, προσπαθώντας να μην ενοχλήσουμε τη ροή της κυκλοφορίας και να λάβουμε μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας, προειδοποιώντας τους υπόλοιπους οδηγούς που πλησιάζουν ότι έγινε ατύχημα. Παράλληλα και ειδικά σε περιπτώσεις τραυματισμών, φροντίζουμε να μην μεταβαλλουμε στοιχεία στον τόπο του ατυχήματος (μετακίνηση οχημάτων, εξαρτημάτων κ.α), καθώς έτσι πιθανόν να δυσχεράνουμε το έργο της Αστυνομίας.
  • Στη συνέχεια και άμεσα, φροντίζουμε να σιγουρευτούμε οτι κάποιος συνάνθρωπός μας δεν έχει τραυματιστεί. Εαν έχει υπάρξει τραυματισμός, το πρώτο πράγμα που πρέπει να μεριμνήσουμε είναι να καλέσουμε ασθενοφόρο και να παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες στον πληγέντα.
  • Κατόπιν αυτού, καλούμε την πλησιέστερη αστυνομική αρχή, ειδικά εαν κάποιος εμπλεκόμενος οδηγεί ανασφάλιστο όχημα ή έχει εγκαταλείψει τον τόπο ατυχήματος και θα μας ζητηθεί να παραμείνουμε στον τόπο του ατυχήματος μέχρι να φτάσει.
  • Στη συνέχεια πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να καλέσουν τις φροντίδες ατυχήματος για να καταγράψουν τα συμβάντα επιτόπου και να ενημερωθούν οι ασφαλιστικές τους εταιρείες. Οι εμπλεκόμενοι ανταλλάσσουν στοιχεία ταυτότητας και οποιαδήποτε αλλη χρήσιμη πληροφορία που θα τους βοηθήσει σε περαιτέρω τυχόν επικοινωνία.

Η υπεύθυνη αντιμετώπιση ενός ατυχήματος, καθώς επίσης και η απαιτούμενη ψυχραιμία που θα οδηγήσει στην συντομότερη συνολική διαχείριση είναι κάτι που όλοι οι οδηγοί θα πρέπει να ιδανικά να φροντίζουν!