Ασφαλή έξοδο για ποτό. Η μαγκιά να είσαι νηφάλιος!

Οι Έλληνες είμαστε ένας λαός εξωστρεφής και κοινωνικός και η συναναστροφή με φίλους σε μπαρ, εστιατόρια αλλά και σπίτια είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Βασικό προιόν κατανάλωσης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το αλκοόλ, καθώς μας δίνει μια αίσθηση ευφορίας και μας χαλαρώνει. Πόσο χαλαροί όμως μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε όταν θα κληθούμε να οδηγήσουμε στον δρόμο της επιστροφής;

Μελέτες έχουν καταδείξει πως ένας εγκέφαλος επεξεργάζεται γύρω στις 300 πληροφορίες ανά λεπτό όταν βρίσκεται πίσω από τιμόνι. Αυτές οι πληροφορίες σχετίζονται με την αντίληψη των οχημάτων στο οδόστρωμα, με τον υπολογισμό αποστάσεων, με την εκτίμηση ταχυτήτων, με την έγκαιρη εντόπιση των οδικών σημάτων και άλλα.

Η οδήγηση είναι μια ιδιαίτερη απαιτητική διαδικασία, που ακόμα και υπό ομαλές συνθήκες κρίνεται δύσκολη.

Είναι λοιπόν εφικτό να οδηγήσουμε εαν βρισκόμαστε υπό την επήρεια του αλκοόλ;

Δυστυχώς στην Ελλάδα τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως πάνω από το 50% των θανατηφόρων τροχαίων οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών, με τα τροχαία ατυχήματα να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες απο 19 έως 39 ετών. Είναι εμφανές οτι ιδιαίτερα οι νεαρές ηλικίες τείνουν να βγαίνουν στους δρόμους μετά την διασκέδασή τους με κάποια έλλειψη επίγνωσης της σοβαρότητας της κατάστασης.

Η κατανάλωση αλκοόλ όμως είναι μια από τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων και αυτό είναι κάτι που όλοι μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε! Πολλές χώρες αυστηροποιούν συνεχώς το νομικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη παράβαση και στην Ελλάδα συγκεκριμένα οι ποινές ξεκινούν από τα 200 ευρώ και ακινητοποίηση του όχήματος και μπορούν φτάσουν σε ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο έως 2.000 ευρώ.

Στη διαδικασία αλκοτέστ που διενεργεί η Τροχαία το επιτρεπτό όριο ορίζεται στα 0,5 gr ανά λίτρο αίματος ή 0,25 gr ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα. Ο δείκτης BAC (BAC – Blood Alcohol Concentration) μας δείχνει το ποσοστό συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα (gr αλκοόλ ανά 1λίτρο αίματος) όταν καταναλώνουμε οινοπνευματώδη ποτά. Στο παρακάτω πινακα μπορούμε να δούμε κατά πόσο αυξάνεται η πιθανότητα να προκαλέσουμε τροχαίο ατύχημα καθώς αυξάνεται το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα μας.

Γιατί όμως η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τόσο πολύ έναν οδηγό, σε σημείο που έστω και ελάχιστο να κρίνεται απαγορευτικό; Πώς μπορούμε να πείσουμε πολλούς από εμάς στο να μην πίνουν καθόλου πριν οδηγήσουν;

Το αλκοόλ έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αντίληψή μας, στην όρασή μας, στα αντανακλαστικά μας, στον συντονισμό κινήσεων αλλά και στη μνήμη μας. Ο πίνακας που ακολουθεί είναι κατατοπιστικός:

Έχει ενδιαφέρον εδώ να σχολιάσουμε πως τα διάφορα συμπτώματα που παρατηρούνται από την κατανάλωση αλκοόλ διαφέρουν ανάλογα τον μεταβολισμό, τα επίπεδα κούρασης, το φύλο, τη διάθεση αλλά και την ώρα της ημέρας και την ποσότητα στερεάς τροφής που έχει καταναλωθεί. Το συκώτι δε, μπορεί να επεξεργαστεί μια μονάδα αλκοόλ την ώρα, προκειμένου να το αποβάλει από τον οργανισμό.

Στην Ελλάδα θρηνούμε ετησίως 2.000 συνανθρώπους μας σε τροχαία που οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ, περιθάλπουμε 4.000 βαριά και 30.000 ελαφρά τραυματισμένους, με τους νέους να ανέρχονται στο 30% των θυμάτων.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε πως αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε «παρέα» και πως έστω και «ένα ποτηράκι» μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Οδηγείτε με ασφάλεια και υπευθυνότητα!

Σχολή Οδηγών Γιάννης Αδάμ