pet-safety-and-transportation

Ασφάλεια & Mεταφορά Kατοικιδίων με Aυτοκίνητο

Όσοι από εμάς έχουν στην κατοχή τους ένα κατοικίδιο ζωάκι, ξέρουν πολύ καλά πως θα έρθει και η στιγμή που θα πρέπει αυτό να ταξιδέψει, είτε μαζί μας σε κάποιο ταξίδι αναψυχής, είτε απλά στον κτηνίατρο.

Ένας σκύλος να βγάζει το κεφάλι του από το παράθυρο ή μια γάτα στην αγκαλιά του συνοδηγού είναι εικόνες που βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους. Είναι όμως ασφαλείς τέτοιες πρακτικές;

Η μεταφορά ενός ζώου μέσα στο αυτοκίνητο, ακόμα και για πολύ σύντομες διαδρομές, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και μπορεί να αποβεί μοιραία, γιαυτό και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ποτέ με επιπολαιότητα. Δοκιμή της ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil Club, η γερμανική εκδοχή της δικής μας ΕΛΠΑ) κατέδειξε σε προσομοίωση πώς ένας 22 κιλών σκύλος ελεύθερος στο πίσω κάθισμα, κατόπιν φρεναρίσματος, βρέθηκε μπροστά στον οδηγό και τον τραυμάτισε στο κρανίο και στη σπονδυλική στήλη.

Το πείραμα έγινε με το αυτοκίνητο να κινείται μόλις με 50 χιλιόμετρα την ώρα και ο σκύλος προσέκρουσε στο προσκέφαλο του οδηγού ασκώντας πίεση 550 κιλών περίπου.

Ένα ατύχημα όμως μπορεί να προκληθεί εξίσου εύκολα και εαν το ζώο αντιδράσει διαφορετικά απ΄ό,τι μας έχει συνηθίσει. Μια δυνατή κόρνα, ένα φως που αναβοσβήνει ή ακόμα και ένα άλλο κατοικίδιο στο διπλανό αυτοκίνητο, μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις δύσκολα διαχειρίσιμες από τον οδηγό, καθώς το όχημα βρίσκεται εν κινήσει. Οι κίνδυνοι είναι εξίσου σοβαροί, τόσο για τους ανθρώπους, οδηγούς και συνεπιβάτες, όσο και για τα ίδια τα ζώα.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του ΚΟΚ, «ζώα επιτρέπεται να οδηγούνται μόνο από ανθρώπους απόλυτα ικανούς γι’ αυτό, που είναι σε θέση να τα ελέγχουν πλήρως». Είναι λοιπόν απαραίτητο, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους ατυχήματα, να αποκλείουμε εξαρχής επικίνδυνες καταστάσεις, παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα.

Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα επιλογών, ανάλογα το ζώο και το μέγεθός του. Πουλιά, ερπετά, τρωκτικά και μικρά ζώα βάρους έως 7 κιλών μπορούν να τοποθετούνται σε κουτιά στον χώρο των ποδιών, πίσω από τα μπροστινά καθίσματα.

Μεγαλύτερα ζώα όπως μεγαλόσωμα σκυλιά καλύτερο είναι να τοποθετούνται σε κουτί (με προτίμηση στα αλλουμινένια παρά στα πλαστικά) και στο πορτ μπαγκάζ, έτσι ώστε το ζώο να μην μπορεί να πέσει μπροστά σε περίπτωση ατυχήματος. Τα μεγαλύτερα αυτά κουτιά θα πρέπει επίσης να στερεώνονται με ιμάντες ή να είναι καρφωμένα στο δάπεδο, ώστε να μην γλιστρούν ή χτυπούν στην πλάτη των πίσω καθισμάτων.

Πολλοί θεωρούν πως εφαρμόζοντας μόνο ιμάντες ασφαλείας στο πίσω κάθισμα, έχουν επαρκώς φροντίσει για την ασφάλεια του σκύλου τους. Σύμφωνα ωστόσο με το ADAC, οι ιμάντες ασφαλείας δεν είναι η βέλτιστη λύση, καθώς επιτρέπουν υπερβολική ελευθερία κινήσεων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού σε ατύχημα ή επιπλέον μπορεί να σκιστούν/μασουληθούν.

Ωστόσο, μερικά σκυλιά δεν μπορούν να πειστούν να αντέξουν μέσα σε ένα κουτί στο αυτοκίνητο και σε αυτήν την περίπτωση, οι ιμάντες είναι καλύτερη λύση από την παντελή έλλειψη ασφάλειας.

Οι ιδιοκτήτες ακόμη μεγαλύτερων σκύλων, που το μέγεθός τους ξεπερνά το 30% του μήκους του αυτοκινήτου, θα πρέπει να τα τοποθετούν στο πορτ-μπαγκάζ, το οποίο έχουν διαμορφώσει κατάλληλα με διαχωριστική σχάρα ή δίχτυ.

Ωστόσο, και σε αυτήν τη περίπτωση πρέπει να σημειωθεί πως το κουτί παραμένει η καλύτερη λύση, καθώς η σχάρα ή το δίχτυ μπορεί να υποχωρήσουν στο βάρος του σκύλου σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά ακόμη και σε στροφές, διάφορα μικρο-αντικείμενα μπορεί να τραυματίσουν το ζώο.

Συνεπώς οι οδηγοί πρέπει να προνοούμε καταλλήλως για την ασφάλεια κατά τη μεταφορά του ζώου μας, τόσο για εμάς όσο και για το ίδιο, καθώς οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι απ΄ό,τι ίσως φανταζόμαστε. Και φροντίζοντας για την ασφάλεια, φροντίζουμε ουσιαστικά και την καλύτερη ποιότητα ζωής του ζώου που έχουμε επιλέξει ως συντροφιά.

Οδηγείτε με ασφάλεια και υπευθυνότητα!

Σχολή Οδηγών Γιάννης Αδάμ