ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑ: ΤΕΛΙΚΑ ΥΣΤΕΡΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ;;
Πολλοί οδηγοί( άνδρες ή γυναίκες) αν και έχουν πείρα στην οδήγηση θεωρούν το παρκάρισμα ένα μικρό πρόβλημα. Για τους υποψήφιους οδηγούς το παρκάρισμα είναι παράγοντας φόβου και αποτυχίας στην εξέταση. Επίσης πολλοί ακόμα πιστεύουν πως η οδήγηση αλλά και το παρκάρισμα πιο συγκεκριμένα, είναι ένα ταλέντο, όπου κάποιοι γεννιούνται με αυτό και το <<έχουν>> και κάποιοι άλλοι δυσκολεύονται πολλοί να το αποκτήσουν ή ακόμα χειρότερα δεν τα καταφέρνουν ποτέ!! Κάπου εδώ γεννιέται και ο μύθος πως οι γυναίκες δεν μπορούν να γίνουν καλοί οδηγοί και ακόμη περισσότερο να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους σε ένα στενό χώρο!!
Η πραγματικότητα είναι ότι : η οδήγηση είναι η επίκτητη ικανότητα του ανθρώπου να χειρίζεται μια μηχανή (το αυτοκίνητο) την οποία του την μαθαίνει κάποιος ξένος μετά το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του. Τι σημαίνει αυτό, πως ο χειρισμός ενός οχήματος είναι καθαρά θέμα εκπαίδευσης, είναι κάτι που αποκτάται, δεν είναι ένα ταλέντο που γεννιέται κανείς με αυτό, δεν παίζει ρόλο το φύλο (άνδρας ή γυναίκα), αλλά το πόσο καλά έχει εκπαιδευτεί κανείς και το πόσο χρόνο έχει αφιερώσει για να εξελιχτεί σε αυτό!
Πάμε τώρα πιο συγκεκριμένα για το παρκάρισμα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να παρκάρει κανείς: σε στοίχους, σε παράταξη, υπό γωνία. Εδώ θα αναλύσουμε το παρκάρισμα σε στοίχους ( δηλαδή ο ένας πίσω από τον άλλον).
Για να μπορείς να παρκάρεις εύκολα πρέπει να ξέρεις ότι :το αυτοκίνητο σου έχει δύο άξονες ελιγμού (δηλαδή δύο σημεία όπου ξεκινάμε να στρίβουμε). Ένα άξονα μετά τον εξωτερικό καθρέφτη (δεξιά ή αριστερά) και έναν άξονα στο ύψος της πλάτης των πίσω καθισμάτων δεξιά ή αριστερά (εκεί όπου βρίσκεται το μικρό παραθυράκι), όπως φαίνεται και στο παρακάτω σχήμα.
Τα σημεία αυτά λέγονται άξονες ελιγμού, διότι μπορείς να αποφύγεις κάθε αντικείμενο που βρίσκεται στο ύψος του σημείου αυτού. Με πιο απλά λόγια, όταν κινείσαι μπροστά και θέλεις να στρίψεις κάπου δεξιά ή αριστερά , μόλις ο αντίστοιχος καθρέφτης σου περάσει το εμπόδιο που θέλεις να αποφύγεις (πεζοδρόμιο, παρκαρισμένο, κολώνα) στρίβοντας όλο το τιμόνι σου προς αυτήν την κατεύθυνση δεν κινδυνεύεις να το χτυπήσεις! Το ίδιο συμβαίνει και όταν κινείσαι προς τα πίσω, μόλις δεις το τελείωμα του εμποδίου στο μικρό παραθυράκι (δεξιά ή αριστερά) στρίβοντας όλο το τιμόνι σου προς αυτήν την κατεύθυνση δεν κινδυνεύεις να παρασύρεις το εμπόδιο! Επίσης πρέπει να είσαι σε θέση να χειρίζεσαι τον συμπλέκτη έτσι ώστε το αυτοκίνητό σου να κινείται πολύ σιγά, με ταχύτητα 1-3 kh/h (πιο αργά από ότι κινείσαι με τα πόδια σου), έχοντας τον πλήρη έλεγχο και του οχήματός σου αλλά και της κυκλοφορίας!
Γενικά να γνωρίζεις:
- Όταν κινείσαι προς τα πίσω, προς την κατεύθυνση που θέλεις να πας, προς αυτήν την κατεύθυνση να στρίβεις και το τιμόνι σου.
- Κατά την κίνηση προς τα πίσω ελίσσεται το αυτοκίνητο τελείως διαφορετικά , για αυτό πρέπει να χειρίζεσαι το τιμόνι σου με μικρές αποκλίσεις (κινήσεις).
- Πολύ βασικό : να κινείσαι αργά, 1-3 kh/h, να ξέρεις όσο πιο αργά κινείσαι τόσο πιο γρήγορα θα παρκάρεις. Αν βιαστείς κινδυνεύεις να προκαλέσεις ατύχημα ή στην καλύτερη περίπτωση να μην μπορέσεις να παρκάρεις. Εδώ ταιριάζει η ρήση << όσο πιο αργά μπεις σε ένα πρόβλημα, τόσο πιο γρήγορα θα βγεις από αυτό>>.
Ποια βήματα ακολουθώ για να παρκάρω (δεξί παρκάρισμα) :
- Αναγνωρίζω το σημείο που θέλω να παρκάρω, δείχνω έγκαιρα και με σαφήνεια την πρόθεσή μου με το αντίστοιχο φλας και με τα φώτα των φρένων.
- Σταματάς δίπλα από το μπροστινό αυτοκίνητο του θες να παρκάρεις, έχοντας μια πλευρική απόσταση, περίπου 50 cm (αν σταματήσεις καθρέφτη με καθρέφτη να σε χωρίζει ένας καθρέφτης απόσταση).
- Προτού αρχίσεις να κινείσαι προς τα πίσω να βεβαιωθείς ότι από τις ενέργειές σου δεν προκαλείται κίνδυνος για την υπόλοιπη κυκλοφορία.
- Βάζεις όπισθεν, κοιτάς προς τα πίσω και ελέγχεις με γρήγορες ματιές τους καθρέφτες.
- Μόλις δεις στην κάτω γωνία του πίσω δεξιά παραθύρου το τέλος του παρκαρισμένου αυτοκινήτου στρίβεις όλο το τιμόνι σου δεξιά και κινείσαι προς τα πίσω με πολύ μικρή ταχύτητα..
- Μετά από λίγο βλέπεις στον έξω αριστερό σου καθρέφτη το εσωτερικό φανάρι του πίσω παρκαρισμένου, τώρα ευθυγραμμίζεις το τιμόνι σου και κινείσαι ευθεία προς τα πίσω.
- Συνεχίζεις μέχρι ο δεξιός καθρέφτης σου να περάσει λίγο πιο μέσα από την εξωτερική γωνία του μπροστινού παρκαρισμένου, εκείνη την στιγμή στρίβεις το τιμόνι σου τελείως αριστερά και κινείσαι προς τα πίσω έως ότου έρθεις παράλληλα με το πεζοδρόμιο.
- Προσέχεις να μην χτυπήσεις το πίσω παρκαρισμένο, κάνεις λίγο μπροστά και σταματάς το αυτοκίνητό σου στο μέσον της απόστασης μεταξύ των δύο παρκαρισμένων.
Αυτός είναι ο πιο εύκολος και ο πιο κατάλληλος τρόπος για να παρκάρεις μεταξύ δύο παρκαρισμένων! Η αλήθεια είναι ότι για να κάνεις την τεχνική αυτή κτήμα σου χρειάζεται να την επαναλάβεις πολλές φορές, αλλά και να στην εξήγηση κάποιος ειδικός.
Πάντως οι μαθητές μας μόλις ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση στην σχολή οδηγών ΑΔΑΜ Γιάννης , κατάλαβαν πόσο απλό και εύκολο ήταν τελικά το παρκάρισμα! Να ξέρεις πως όλοι (άνδρες-γυναίκες) μπορούν να μάθουν την τέχνη της οδήγησης και του παρκαρίσματος πιο συγκεκριμένα. Αρκεί να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση παρότρυνση και πληροφόρηση!
Στην σχολή οδηγών ΑΔΑΜ Γιάννης υπάρχουν ειδικά πακέτα μαθημάτων ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε εκπαιδευόμενου. Σε περιμένουμε!!