10 Συμβουλές επιβίωσης ως νέος οδηγός.

Να θυμάσαι:

  • Το Ν που σώζει! Το Ν που σημαίνει < νέος οδηγός >  είναι απαραίτητο για κάθε νέο οδηγό που σέβεται τον εαυτό του αλλά και τους άλλους οδηγούς. Πολλοί καινούριοι οδηγοί αισθάνονται άβολα με την τοποθέτηση του Ν στο πίσω τζάμι και πιθανόν να ντρέπονται. Απλά να θυμάστε πως όλοι έχουν περάσει από αυτό το στάδιο, οι περισσότεροι οδηγοί θα σας προσέξουν, τους άλλους αγνοήστε τους.

 

  • Πάρτε θέση! Τη σωστή θέση οδήγησης, φορέστε την ζώνη ασφαλείας εσείς και όλοι οι συνεπιβάτες σας! Πόσο σημαντικό είναι να πάρω σωστή θέση οδήγησης;  Πολύ! Η σωστή θέση οδήγησης μας κρατάει σε ετοιμότητα και εγρήγορση, μειώνοντας έτσι τον χρόνο αντίδρασης, βασική αιτία για τροχαία ατυχήματα.

 

  • Καθρέφτες υπάρχουν σε κάθε αυτοκίνητο και είναι τρεις! Είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία κατά την διάρκεια της οδήγησης , γιατί δίνουν πληροφορίες σχεδόν για ό,τι συμβαίνει πίσω και δίπλα από το αυτοκίνητό σας! Σημεία προσοχής κατά την ρύθμισή τους. Στους εξωτερικούς να βλέπω λίγο από το αυτοκίνητό μου και πιο πολύ την κυκλοφορία, στον εσωτερικό, να βλέπω καθαρά όλο το πίσω τζάμι!

 

  • Φλας! Δείξτε την κατεύθυνσή σας και κατανοήστε πως τα φλάς ενημερώνουν και δεν υποχρεώνουν τους άλλους οδηγούς! Προσοχή τα ενεργοποιούμε εγκαίρως και χωρίς να μπερδεύουμε τους άλλους!

 

  • Οι < τυφλές γωνίες >! Προσέξτε αποτελούν πηγή κινδύνου κάθε φορά που αλλάζουμε λωρίδα ή κάνουμε κάποιον ελιγμό! Ιδιαίτερη προσοχή στα δίκυκλα πολλές φορές είναι μη ορατά!

 

  • Δεξιά λωρίδα! Όλοι οι οδηγοί οδηγούμε στην δεξιά λωρίδα και προσπερνάμε από τα αριστερά!

 

  • Διασταυρώσεις! Προσοχή! Είναι σύνηθες φαινόμενο η παραβίαση της προτεραιότητας! Δώσε στον εαυτό σου τη δυνατότητα να αντιδράσει σε περίπτωση που κάποιος την παραβεί! ΚΑΝΟΝΑΣ Όσο λιγότερο βλέπουμε, τόσο πιο αργά περνάμε!

 

  • Στροφές… Θυμήσου πρέπει να παίρνουμε τις δεξιές στροφές κατά το δυνατόν κλειστά και τις αριστερές, όσο μπορούμε πιο ανοιχτά. Με αυτόν τον τρόπο κινούμαστε πάντα στην δεξιά πλευρά του δρόμου!

 

  • Αλκοόλ… Δεν υπάρχει ποσότητα οινοπνεύματος στο αίμα που να θεωρείται ακίνδυνη για την οδήγηση! Όταν οδηγούμε όχι μόνο δεν πίνουμε αλλά ούτε καν μυρίζουμε αλκοόλ!

 

Απέφυγε να οδηγείς με ανθρώπους που νομίζουν πως τα ξέρουν όλα, το μόνο που μπορούν να σου κάνουν είναι να σου προκαλούν άγχος και ανασφάλεια! Ξεκίνα να συλλέγεις χιλιόμετρα και εμπειρίες με ασφάλεια, υπομονή και λογική!