Νέος ΚΟΚ: Αλλαγές και Φιλοσοφία

Αλλαγές έρχονται με τον νέο αναθεωρημένο ΚΟΚ, που ετοιμάζει το Υπουργείο Μεταφορών.

Η φιλοσοφία του φαίνεται να αλλάζει κατεύθυνση και να προσανατολίζεται στη κακή οδηγική συμπεριφορά και όχι στη τιμωρία του ίδιου του οχήματος, όπως δηλαδή γίνεται σήμερα για τα επαγγελματικά οχήματα.

Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μειωθεί σε σημαντικό βαθμό το μέτρο της αφαίρεσης πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου. Κάτι το οποίο έχει νόημα καθώς πολλές φορές ένα όχημα χρησιμοποιείται από ολόκληρη την οικογένεια, με συνέπεια να τιμωρούνται και τα υπόλοιπα μέλη χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Ωστόσο σε πολύ επικίνδυνες παραβάσεις κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να αλλάζει, και να αφαιρούνται όντως τα στοιχεία του αυτοκινήτου.

Πληρωμή Προστίμων

Όσον αφορά τη πληρώμη των προστίμων, ο Υπουργός κ. Καραμανλής είπε ότι ετοιμάζεται ένα νέο ταμείο , το Εθνικό Ταμείο Οδικής Ασφάλειας, στο οποίο θα συλλέγονται τα χρηματικά ποσά από τα πρόστιμα του ΚΟΚ και θα κατανέμονται στους δήμους με αποκλειστικό σκοπό την ενίσχυση δράσεων για οδική ασφάλεια.

Νέες Αυστηρότερες Ποινές

Οι ποινές θα γίνουν αυστηρότερες για παραβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα, με στόχο να λειτουργήσουν πραγματικά αποτρεπτικά για παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Αυτές είναι:

• Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

• Υπερβολική ταχύτητα

• Αντικανονική προσπέραση

• Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Υφιστάμενες Ποινές

Οι υφιστάμενες ποινές για τις παραπάνω παραβάσεις είναι:

Κόκκινο: Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η παραβίαση του ερυθρού φωτεινού σηματοδότη τιμωρείται με πρόστιμο 700 ευρώ και με αφαίρεση επιτόπου της άδειας ικανότητας οδηγού για 60 ημέρες.

Υπερβολική ταχύτητα: Σε αυτόν που υπερβαίνει το ανώτατο όριο ταχύτητας έως 20 χλμ/ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμo 40 ευρώ.

Για υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από 20 χλμ/ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

Για αντικανονική προσπέραση το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 700 ευρώ, ενώ για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 1.200 ευρώ, φυλάκιση 2 μηνών και αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος για 6 μήνες, στην περίπτωση που η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα είναι άνω του 1,10 γρ/λτ μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα.

Για υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από 30 χλμ/ώρα, καθώς και για κίνηση οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους με ταχύτητα πάνω από 150 χλμ/ώρα, στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα πάνω από 130 χλμ/ώρα και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο με ταχύτητα πάνω από 120 χλμ/ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 350 ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης, από αυτόν που βεβαιώνει την παράβαση για 60 ημέρες.

Επιπλέον Αλλαγές

Επίσης, το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση σε όδευση τυφλών ή ράμπα ΑμεΑ αναμένεται να αυξηθεί με τον νέο ΚΟΚ, ωστόσο θα πρέπει η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων να διασφαλίσει και την εφαρμογή του.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση σε όδευση τυφλών ή ράμπα ΑμεΑ περιλαμβάνει αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας και άδεια οδήγησης για δύο μήνες και οι οδηγοί των οχημάτων δέχονται ποινή 9 πόντων στο Point system ή Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών.

Φυσικά υπάρχει και χρηματικό πρόστιμο το οποίο ορίζεται στα 200 ευρώ.

Προς Αναμονή των Αλλαγών

Τέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες η έκδοση του επικαιροποιημένου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα γίνει λίγο μετά τα Χριστούγεννα, με τους οδηγούς να πρέπει να προσαρμοστούν άμεσα στα νέα δεδομένα.