Έχεις δίπλωμα αλλά ακόμα δεν έχεις βγει στους δρόμους.
Πολλοί περιγράφουν την οδήγηση σαν μία από τις απελευθερωτικές δραστηριότητες της ζωής. Προσφέρει αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία και μια αίσθηση ξεγνοιασιάς, όταν γνωρίζεις πώς ο δρόμος είναι ανοιχτός για να πας εκεί που θες όταν θες.
Τι γίνεται όμως όταν έχεις το δίπλωμα αλλά φοβάσαι να οδηγήσεις;
Αρχικά θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τη ταυτοποίηση του φόβου. Οι πιο συνήθεις φόβοι έχουν να κάνουν κυρίως με την έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης ότι μπορείς να τα καταφέρεις σε κάτι τόσο νέο και μεγάλο.
Έπειτα έρχεται ο φόβος της πρόκλησης ατυχήματος, που σε κρατάει πίσω ένα κομμάτι ευθύνης όχι μόνο ατομική αλλά και για τους ανθρώπους στα υπόλοιπα αυτοκίνητα.
Τέλος, σημαντικό ρόλο στο φόβο σου να πάρεις το αυτοκίνητο ίσως έχει κάποια προηγούμενη τραυματική εμπειρία, είτε κάποιο τροχαίο που είδες ή έζησες, είτε ακόμα κάποια άτυχη στιγμή στις πρώτες μέρες οδήγησης σου.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα παραπάνω έχουν αναγνωριστεί παθολογικά και είναι συμπτώματα της “Αμαξοφοβίας”.
Με τον όρο αυτόν εννοούμε ότι στην ιδέα και μόνο της οδήγησης μπορεί να προκληθούν σωματικές διαταραχές σε κάποιον άνθρωπο, όπως για παράδειγμα κρίση πανικού ή άγχους. Αυτή η φοβία εμφανίζεται σε άτομα και των δύο φύλων. Τα στατιστικά στοιχεία στην Ευρώπη δείχνουν ότι συνήθως εμφανίζεται σε άτομα μεταξύ 30 και 40 ετών και ότι από αυτήν πάσχει το 6% του πληθυσμού.
Οπότε μη σκεφτείς ούτε στιγμή ότι είσαι μόνος σου και δεν θα μπορέσει να σε καταλάβει κανείς. Δεν γεννήθηκαν όλοι οδηγοί και όλοι έμαθαν καλύτερα μέσα από την εξάσκηση και τα λάθη που έκαναν.
Αυτές οι πληροφορίες είναι τα δεδομένα που πρέπει να έχεις για να ξεκινήσεις να καταπολεμάς τη φοβία σου.
Τώρα επί του πρακτέου υπάρχουν μερικά tips για να ξεκινήσεις σωστά:
- Ξανακάνε λίγα μαθήματα
Το αυτοκίνητο δεν είναι σαν το ποδήλατο, ξεχνιέται. Αυτό σημαίνει οτι τα μαθήματα για να φρεσκάρεις τις γνώσεις σου είναι χρήσιμα, αν όχι απαραίτητα. Κάνε μια επίσκεψη στη σχολή οδηγών μας και μάθε περισσότερες πληροφορίες για κόστος και αριθμό μαθημάτων που ενδείκνυται για εσένα.
- Βοήθεια από φίλους
Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται, γι αυτό ζήτα από κάποιον φίλο σου, κατά προτίμηση με δίπλωμα και ψυχραιμία να είναι μαζί σου στο αυτοκίνητο για μερικές βόλτες. Μην ξεχνάς υπάρχουν ειδικά πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής σε κάθε πόλη, και είναι ειδικά για φρεσκάρισμα μνήμης και νέους οδηγούς.
- Απέφυγε τις ώρες αιχμής…για αρχή
Θα μπορούσες αφού έχεις κάνει όλα τα παραπάνω να αποφύγεις τις ώρες αιχμής και τους πολυσύχναστους δρόμους μέχρι να νιώσεις ακόμα πιο άνετα. Ωστόσο καλό θα ήταν να μη γίνει μόνιμη λύση και σταδιακά να δοκιμάζεσαι και σε νέους δρόμους.