ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ (μέρος 4ο)

Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το επάγγελμα του “Επαγγελματία Οδηγού” σε 4 μέρη.

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΔΗΓΟΙ

Οι αμοιβές που λαμβάνει σήμερα ένας επαγγελματίας οδηγός ποικίλουν και εξαρτούνται κυρίως από το εκτελούμενο μεταφορικό έργο που προσφέρει. Μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μονάδα μέτρησης του πραγματοποιούμενου μεταφορικού έργου είναι το “τονοχιλιόμετρο” για τις εμπορευματικές μεταφορές και το “επιβατοχιλιόμετρο” για τις επιβατικές.

Επομένως η αμοιβή ενός επαγγελματία οδηγού σχετίζεται με τους επιβάτες ή το βάρος των εμπορευμάτων που μεταφέρει επί την διανυόμενη χιλιομετρική απόσταση. Βάση αυτών ένας επαγγελματίας οδηγός μικρού φορτηγού (5-10 τόνων) ή λεωφορείου (16-32 θέσεων) που εκτελεί μεταφορές εντός του νομού που εργάζεται ξεκινάει με ένα βασικό μισθό 600 με 800 ευρώ το μήνα. Ενώ καθώς ανεβεί σε μεγαλύτερες κατηγορίες φορτηγών – λεωφορείων ανεβαίνει πάνω από τα 1,000 ευρώ. Ανάλογα με τις ημέρες και επιπλέον ώρες εργασίας , τα ταξίδια εσωτερικού-εξωτερικου και τα διανυθέντα χιλιόμετρα ένας επαγγελματίας οδηγός μπορεί να φτάσει και τα 2,000 ευρώ το μήνα.

Οι μισθοί αυτοί για τις συνθήκες που επικρατούν στην σημερινή αγορά εργασίας θεωρούνται αρκετά καλοί, αν αναλογιστή κανείς το σύντομο χρονικό διάστημα εκπαίδευσης (περίπου δύο μήνες), το χαμηλό κόστος εκπαίδευσης (περίπου 700 ευρώ για κάθε επαγγελματική κατηγορία) και την σχετικά μικρή εμπειρία (έξι μήνες με ένα χρόνο) που χρειάζεται κάποιος οδηγός για να εργαστεί στις μεγαλύτερες κατηγορίες φορτηγών-λεωφορείων όπου και οι μισθοί είναι καλύτεροι.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ

Η οδήγηση ενός μεγάλου οχήματος είναι μια δραστηριότητα που προσφέρει γνώσεις, εμπειρία και συγκινήσεις σε όποιον ασχοληθεί με αυτήν. Μετατρέπει ένα κοινό οδηγό σε ειδικό του δρόμου, όπου είναι σε θέση να χειρίζεται ένα βαρύ και μεγάλων διαστάσεων όχημα με επιδέξιους χειρισμούς και ταυτόχρονος να συλλέγει πληροφορίες από το περιβάλλον ώστε να αξιολογεί και να διαχειρίζεται τις επικίνδυνες καταστάσεις τις κυκλοφορίας.

Είναι μια δραστηριότητα πολλαπλών ενεργειών που μπορεί να επικαλεστεί κανείς ότι αυξάνει την ικανότητα της οπτικής αντίληψης, της κρίσης και λήψης αποφάσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι μια δουλειά που σου δίνει αίσθηση ελευθερίας, μιας και δεν είσαι κλεισμένος διαρκώς σε ένα περιορισμένο χώρο, που γνωρίζεις πολλά καινούρια μέρη , διαφορετικούς ανθρώπους και κουλτούρες.

Η δουλειά του επαγγελματία οδηγού έχει να σου προσφέρει πολλές συγκινήσεις και ιδιαίτερα συναισθήματα, θα σου οξύνει το πνεύμα και θα σε κάνεις πιο υπεύθυνο άτομο. Εφόσον σου αρέσει η οδήγηση αξίζει να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτήν, είναι μια εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη!

Τώρα τα πιο βασικά μειονεκτήματα που την χαρακτηρίζουν είναι το υψηλό ρίσκο ατυχήματος, το οποίο βέβαια έχει περιοριστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης – κατάρτισης των οδηγών, με την βελτίωση του οδικού δικτύου και την εξέλιξη της τεχνολογίας των οχημάτων. Δεν παύει όμως να υφίσταται για αυτό συγκαταλέγεται στα μειονεκτήματα της δουλειάς αυτής. Επίσης για κάποιους είναι μειονέκτημα οι αρκετές ώρες εργασίας και η απομάκρυνση του οδηγού από την έδρα του για αρκετές μέρες ,ιδίως στα ταξίδια εξωτερικού.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Συμπερασματικά για να ασχοληθεί κάποιος επαγγελματικά με την οδήγηση και να την κάνει τρόπο ζωής του και μέσον βιοπορισμού του, θα πρέπει πρώτα να εκπαιδευτεί σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, στην κατάλληλη σχολή οδηγών και να πιστοποιηθεί μέσω των εξετάσεων της υπηρεσίας μεταφορών.

Εφόσον αποκτήσει την πρώτη επαγγελματική άδεια οδήγησης, μπορεί να ξεκινήσει να εργάζεται, συλλέγοντας τις πρώτες εμπειρίες του και κερδίζοντας τα πρώτα χρήματα μέσα από αυτήν την δουλειά. Επίσης σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας του είναι συνεχίζει να επιμορφώνεται μέσω κατάλληλων σεμιναρίων και να αναγνωρίσει ποιες μεταφορές του ταιριάζουν καλύτερα, επιβατικές ή εμπορευματικές, εσωτερικού ή εξωτερικού. Ώστε να ακολουθήσει την κατάλληλη επαγγελματική κατεύθυνση.

Η επαγγελματική οδήγηση είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει πολλές εμπειρίες, ιδιαίτερα συναισθήματα, καλύτερη κρίση και υπευθυνότητα σε όποιον την ασκεί. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η φιλική και αρμονική σχέση σας με τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, έτσι ώστε να μπορέσετε να αγαπήσετε το επάγγελμά σας και να μην στερηθείτε των δυνατοτήτων που μπορεί να σας προσφέρει.

Καλές και ασφαλείς διαδρομές σε όλους τους επαγγελματίες οδηγούς!!