ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ (μέρος 3ο)

Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το επάγγελμα του “Επαγγελματία Οδηγού” σε 4 μέρη.

ΠΟΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΑΞΩ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ

Εφόσον κάποιος είναι ήδη κάτοχος ερασιτεχνικού διπλώματος, μπορεί να ξεκινήσει την διαδικασία εκπαίδευσης, είτε για την κατηγορία C, είτε για την κατηγορία D, είτε και για τις δύο μαζί . Για την κάθε κατηγορία θα βγάλει μαζί και το αντίστοιχο Π.Ε.Ι. Ο χρόνος υλοποίησης είναι περίπου ενάμιση με δύο μήνες. Έπειτα μπορεί ο οδηγός να αναζητήσει εργασία στην αγορά. Άλλα προσόντα και εφόδια που είναι είναι καλό να διαθέτει ο οδηγός :

 • Κάρτα ψηφιακού ταχογράφου, όλα τα σύγχρονα φορτηγά και λεωφορεία είναι εφοδιασμένα με την αντίστοιχη συσκευή. Αυτό σημαίνει ότι για εργαστεί κανείς σε τέτοιο όχημα πρέπει να είναι κάτοχος << κάρτας>>. Επομένως για τον οδηγό είναι ένα επιπλέον εφόδιο που καλό είναι να το έχει εξ’ αρχής και να το αποκτήσει μαζί με την άδεια οδήγησης.
 • Σεμινάριο στην ασφαλή και οικονομική οδήγηση, ο οδηγός εκπαιδεύεται ώστε κατά την μεταφορά επιβατών ή εμπορευμάτων, να μπορεί να αναγνωρίζει, να αξιολογεί και να διαχωρίζεται κινδύνους του οδικού δικτύου, μειώνοντας τις πιθανότητες εμπλοκής σε κάποιο ατύχημα. Επίσης με αυτήν την εκπαίδευση μαθαίνει να περιορίζει την κατανάλωση καυσίμου και τις φθορές του οχήματος. Η συγκεκριμένη εκπαίδευση αποτελείται από 4 ώρες θεωρία και 4 ώρες πρακτική.
 • Πιστοποιητικό A.D.R. για οδηγούς που εργάζονται στις μεταφορές επικινδύνων εμπορευμάτων (καύσιμα, εκρηκτικά, ραδιενεργά κ.α.) έχει θεωρητική εκπαίδευση και εξέταση.
 • Άδεια οδικού μεταφορέα Α.Ο.Μ. απαιτείται για όσους οδηγούς είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτες φορτηγών ή λεωφορείων.

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Οι κλάδοι απορρόφησης για ένα επαγγελματία οδηγό φορτηγού ή λεωφορείου είναι αρκετοί και αναλύονται παρακάτω:

ΟΔΗΓΟΙ ΦΟΡΤΗΓΩΝ

 • Μεταφορικές εταιρείες εμπορευμάτων και εταιρείες logistics. Εδώ ο οδηγός εκτελεί μεταφορικό έργο, τόσο σε εθνικές, όσο και σε διεθνείς μεταφορές. Τα συγκεκριμένα οχήματα είναι συνήθως κοινού φόρτου (για διάφορα εμπορεύματα) ή ψυγεία (για μεταφορά τροφίμων).
 • Εταιρείες μεταφοράς πετρελαιοειδών (καύσιμα,,λιπαντικά,κ.α.) σε αυτήν την περίπτωση οι οδηγοί πρέπει να έχουν και το πιστοποιητικό A.D.R.
 • Στον κατασκευαστικό τομέα, στην μεταφορά σκυροδέματος, τσιμέντου, χωματουργικών, κ.α.
 • Επίσης σε οποιαδήποτε εταιρεία η οποία διαθέτει φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.), για την μεταφορά των προϊόντων της.
 • Τέλος μπορούν να αποκτήσουν δικό τους φορτηγό δημοσίας χρήσης (Δ.Χ.) και να γίνουν συνεργάτες σε μία από τις πιο πάνω εταιρείες.

ΟΔΗΓΟΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

 • Τουριστικά πρακτορεία τα οποία διοργανώνουν εκδρομές, εσωτερικού και εξωτερικού, μεταφορές προσωπικού, μεταφορές μαθητών και διάφορες μεταφορές επιβατών.
 • Ιδιωτικά σχολεία για την μεταφορά των μαθητών τους.
 • Ακόμη μπορούν να εργαστούν στα Κ.Τ.Ε.Λ στα δρομολόγια σταθερής γραμμής σε όλη την επικράτεια.
 • Επίσης αποκτώντας δικό τους λεωφορείο μπορούν να γίνουν συνεργάτες σε μία από τις πιο παραπάνω εταιρείες εκτελώντας μεταφορικό έργο.

 

Σύντομα και η συνέχεια με το 4ο μέρος του άρθρου “ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ” για να μάθετε όλα όσα σας απασχολούν γύρω από αυτό το επάγγελμα!