ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ (μέρος 1ο)

Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το επάγγελμα του “Επαγγελματία Οδηγού” σε 4 μέρη.

Ποιοι θεωρούνται επαγγελματίες οδηγοί:

Οι οδηγοί που μεταφέρουν εμπορεύματα ή επιβάτες είτε με σχέση εξαρτημένης εργασίας ( εργαζόμενοι σε κάποια εταιρεία), είτε ως αυτοκινητιστές (δηλαδή ιδιοκτήτες φορτηγών, λεωφορείων, ταξί). Αποφασίζοντας να εκπαιδευτείτε για να αποκτήσετε μια επαγγελματική άδεια οδήγησης, επιλέγετε ταυτόχρονα να γίνετε αυτοκινητιστές ή επαγγελματίες οδηγοί. Αυτή η προοπτική, σας καθιστά περισσότερο υπεύθυνα άτομα προς την οδήγηση ,αφού θα είστε καθημερινά στους δρόμους, μια και αυτό θα είναι το επάγγελμα και το μέσον βιοπορισμού σας.
Επομένως, η αρμονική και φιλική σχέση με τους άλλους χρήστες του δρόμου (οδηγούς μικρών ή μεγάλων οχημάτων, δικυκλιστές, πεζούς) είναι ό,τι σημαντικότερο υπάρχει, για να αγαπήσετε το επάγγελμά σας, για να είναι πιο εύκολη και ευχάριστη η ζωή σας και για να μην αναγκαστείτε να στερηθείτε τις δυνατότητες που σας προσφέρει.
Για να είστε σε αυτήν την κατεύθυνση πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η σωστή εκπαίδευση που θα περάσετε για την απόκτηση της επαγγελματικής άδειας οδήγησης και η κατάλληλη πληροφόρηση με ό,τι σχετίζεται με το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Προϋποθέσεις έκδοσης διπλώματος:

Ο Ενδιαφερόμενος θα πρέπει:

 1. Να έχει την κανονική του διαμονή στην Ελλάδα ή την ιδιότητα του σπουδαστή ή του μαθητή επί έξι (6) τουλάχιστον μήνες στην Ελλάδα συνεχώς ή αθροιστικά, κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, πριν από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης και των δικαιολογητικών χορήγησης.
 2. Έχει την κατοικία του στην περιοχή της οικείας Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, στην οποία κατατίθεται η αίτηση.
 3. Να κατέχει ισχύουσα άδεια οδήγησης κατηγορίας Β ελληνική ή κράτους-μέλους της Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένων των κρατών Νορβηγίας, Ισλανδίας και Λιχτενστάιν).
 4. Για επέκταση στην κατηγορία:
  – για την κατηγορία C1 να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του
  – για την κατηγορία C να έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του ή το 18ο έτος με Π.Ε.Ι. υποχρεωτικά
  – για την κατηγορία D1 να έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του
  – για την κατηγορία D να έχει συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας του ή το 21ο έτος με Π.Ε.Ι. υποχρεωτικά.
 5. Να έχει τις ελάχιστες προϋποθέσεις σωματικής και διανοητικής ικανότητας που ισχύουν για την Ομάδα 2 του Παρατήματος III του π.δ.51/2012 (Α΄101).
 6. Να επιτύχει σε θεωρητική εξέταση και σε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς, μετά από υποχρεωτική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, όπου απαιτείται.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ

 • Πρώτο επαγγελματικό δίπλωμα μετά το ερασιτεχνικό είναι η ειδική άδεια ΤΑΞΙ για οδήγηση επιβατηγού δημοσίας χρήσης (Ε.Δ.Χ). Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι κάτοχος ερασιτεχνικού διπλώματος, περνάει από ιατρικές εξετάσεις και εν συνεχεία δίνει μόνο θεωρητικές εξετάσεις στην υπηρεσία μεταφορών σε θέματα σχετικά με το επάγγελμα του οδηγού ΤΑΞΙ. Η ειδική άδεια έχει πενταετή ισχύ και ανανεώνεται μόνο με ιατρικές εξετάσεις.
 • Δίπλωμα κατηγορίας C ή C1, οι κάτοχοι της κατηγορίας C έχουν την δυνατότητα να οδηγήσουν φορτηγά αυτοκίνητα άνω των 3,5 τόνων έως και τεσσάρων αξόνων. Ενώ με την υποκατηγορία C1 μπορεί κανείς να οδηγήσει φορτηγό όχημα έως 7,5 τόνους. Την κατηγορία C1 παίρνουν όσοι υποψήφιοι οδηγοί φορτηγών είναι κάτω των 21 ετών. Όμως από τις 10/09/2009 και μετέπειτα όλοι όσοι βγάζουν επαγγελματικό δίπλωμα φορτηγού πρέπει να βγάζουν μαζί και το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι) μεταφοράς εμπορευμάτων. Εκτός αν υπόκεινται σε μία από τις εξαιρέσεις του Π.Ε.Ι. Εφόσον κάποιος βγάζει δίπλωμα φορτηγού με Π.Ε.Ι ταυτόχρονα και είναι κάτω των 21 ετών παίρνει κατευθείαν δίπλωμα κατηγορίας C και όχι C1. Ποια είναι η διαδικασία για να βγάλει κάποιος δίπλωμα φορτηγού και Π.Ε.Ι. Ο ενδιαφερόμενος περνάει πρώτα από ιατρικές εξετάσεις και μετά θεωρητική εκπαίδευση και εξέταση στην κατηγορία C, θεωρητική εξέταση στο Π.Ε.Ι, πρακτική εκπαίδευση (μαθήματα με το κατάλληλο εκπαιδευτικό φορτηγό) και εξετάσεις προσόντων και συμπεριφοράς. Το δίπλωμα κατηγορίας C, όπως και το Π.Ε.Ι έχουν πενταετή ισχύ και είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους. Το δίπλωμα ανανεώνεται με ιατρικές εξετάσεις, ενώ το Π.Ε.Ι. ύστερα από επιτυχή παρακολούθηση σεμιναρίων 35 ωρών χωρίς εξετάσεις. Επίσης όλοι οι επαγγελματίες οδηγοί φορτηγού μετά τις 10/09/14 πρέπει να είναι κάτοχοι Π.Ε.Ι περιοδικής κατάρτισης μετά από επιτυχή παρακολούθηση σεμιναρίων 35 ωρών, χωρίς εξετάσεις.
 • Δίπλωμα κατηγορίας D η D1, οι κάτοχοι της κατηγορίας D έχουν την δυνατότητα να οδηγήσουν λεωφορεία άνω των 9 θέσεων. Προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσει το 24 έτος της ηλικίας τους. Ενώ για την υποκατηγορία D1 το 21 και έχουν την δυνατότητα να οδηγήσουν λεωφορεία έως 16 θέσεων. Όμως από τις 10/09/2008 και μετέπειτα όσοι βγάζουν επαγγελματικό δίπλωμα λεωφορείου πρέπει ταυτόχρονα να βγάλουν και Π.Ε.Ι. μεταφοράς επιβατών. Ο υποψήφιος οδηγός λεωφορείου περνάει από ιατρικές εξετάσεις, ύστερα θεωρητική εκπαίδευση και εξέταση της κατηγορίας D, θεωρητική εξέταση του Π.Ε.Ι, πρακτική εκπαίδευση (μαθήματα οδήγησης με το κατάλληλο εκπαιδευτικό λεωφορείο) και εξετάσεις προσόντων και συμπεριφοράς. Το δίπλωμα κατηγορίας D όπως και το Π.Ε.Ι έχουν πενταετή ισχύ και είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους. Το δίπλωμα ανανεώνεται ύστερα από ιατρικές εξετάσεις, ενώ το Π.Ε.Ι μετά από επιτυχή παρακολούθηση σεμιναρίων 35 ωρών, χωρίς εξετάσεις. Επίσης όλοι οι επαγγελματίες οδηγοί λεωφορείου μετά τις 10/09/13 πρέπει να είναι κάτοχοι Π.Ε.Ι μετά από επιτυχή παρακολούθηση σεμιναρίων 35 ωρών, χωρίς εξετάσεις.
 • Δίπλωμα κατηγορίας EC, οι κάτοχοι της κατηγορίας EC έχουν την δυνατότητα να οδηγήσουν συνδυασμούς οχημάτων ( συρμούς ή επικαθήμενα). Είναι επέκταση της κατηγορίας C και ο υποψήφιος πρέπει να είναι κάτοχός της. Απαιτείται πρακτική εκπαίδευση (με κατάλληλο εκπαιδευτικό όχημα της κατηγορίας) και εξετάσεις προσόντων και συμπεριφοράς. Όποιος γίνεται κάτοχος κατηγορίας EC έχει το δικαίωμα να ρυμουλκεί όχημα και στις υπόλοιπες κατηγορίες που είναι κάτοχος ( B,C1,DI,D).

Σύντομα και η συνέχεια με το 2ο μέρος του άρθρου “ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ” για να μάθετε όλα όσα σας απασχολούν γύρω από αυτό το επάγγελμα!