Αντιολισθητικές Αλυσίδες

Σύμφωνα με απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, υποχρεωτικός καθίσταται ο εφοδιασμός των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα. Σκοπός της απόφασης αυτής είναι η διασφάλιση της οδικής κυκλοφορίας και της ασφάλειας των οχημάτων σε χιονισμένο ή παγωμένο οδικό δίκτυο. Έτσι, είναι απαραίτητος ο εφοδιασμός των οχημάτων με αλυσίδες χιονιού κατάλληλες για το συγκεκριμένο όχημα.

Η υποχρέωση αυτή αφορά την χρονική περίοδο από Οκτώβριο έως και Απρίλιο κάθε έτους και αφορά τόσο το εθνικό όσο και το περιφερειακό επίπεδο της χώρας. Οι οδηγοί υποχρεούνται, εκτός από τον εφοδιασμό, να γνωρίζουν και τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών αλυσίδων αλλά και να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αλυσίδων, ώστε να υπάρχει ασφάλεια στο οδικό δίκτυο.

Οι ελεγκτικές αρχές οφείλουν να διεξάγουν έλεγχο σχετικά με την ύπαρξη των κατάλληλων αντιολισθητικών στο όχημα, όταν αυτό κυκλοφορεί σε περιοχές που επιβάλλονται σχετικοί περιορισμοί κυκλοφορίες. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις και θα λαμβάνουν τις κυρώσεις που επιβάλλονται.

Σε ισχύ βρίσκεται, επίσης, η υποχρεωτική εκπαίδευση στην τοποθέτηση και αφαίρεση αντιολισθητικών αλυσίδων σε υποψήφιους οδηγούς.

Είδη Αλυσίδων Χιονιού

1. Απλές συμβατικές αλυσίδες.

Πλεονεκτήματα: χαμηλό κόστος αγοράς, αξιοπιστία, απόδοση
Μειονεκτήματα: ενδεχόμενη ζημιά στο όχημα αν εφαρμοστούν λάθος, πιο χρονοβόρα διαδικασία τοποθέτησης, θορυβώδης λειτουργία

Οι συμβατικές αλυσίδες είναι η πιο κλασική, απλή και οικονομική λύση, ωστόσο χρειάζεται έναν βαθμό εξοικείωσης, καθώς η τοποθέτησή τους δεν είναι τόσο εύκολη. Είναι λίγο πιο περίπλοκες στην τοποθέτηση και χρειάζεται εξάσκηση τις πρώτες φορές της εφαρμογής, προσφέρουν όμως την ασφάλεια που χρειάζεται ώστε να φτάσετε στον προορισμό σας.

2. Αλυσίδες τύπου κουβέρτας – πανιού

Πλεονεκτήματα: μειωμένος θόρυβος, κατάλληλες για χιόνι και πάγο, εύκολη τοποθέτηση
Μειονεκτήματα: σκίζονται πολύ εύκολα σε χρήση εκτός πάγου ή χιονιού, φθείρονται γρηγορότερα.

Οι χιονοκουβέρτες αποτελούν την πιο εύχρηστη λύση και η τοποθέτησή τους είναι γρήγορη και απλή. Καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο, αγκαλιάζουν τον τροχό με ελαστικό τρόπο και αναλαμβάνουν δράση μέσα σε λίγα λεπτά. Είναι κατάλληλες για μαλακό χιόνι, δεν καταπονούν τα μηχανικά μέρη καθώς δεν δημιουργούν κραδασμούς, θέλουν όμως προσοχή καθώς φθείρονται πολύ εύκολα αν έρθουν σε επαφή με άσφαλτο, ενώ δεν έχουν τόσο καλή συμπεριφερό σε πάγο.

3. Αλυσίδες τύπου αράχνης

Πλεονεκτήματα: αντοχή στον χρόνο, εύχρηστες, πρακτικότητα
Μειονεκτήματα: υψηλό κόστος αγοράς, δεν ενδείκνυνται για μικρά αυτοκίνητα, χρειάζεται προεργασία

Οι αλυσίδες τύπου αράχνης απαιτούν μια προεργασία από το σπίτι και χρειάζεται να έχετε διαβάσει και κατανοήσεις τις οδηγίες που τις συνοδεύουν. Είναι πιο ακριβές, αλλά και πιο αποδοτικές αλυσίδες αφού συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των συμβατικών αλυδίδων και των αλυσίδων τύπου κουβέρτας – πανιού. Οι αλυσίδες αυτές ‘’πιάνουν’’ πάνω στη ζάντα σε ειδικό μπουλόνι που πρέπει να τοποθετηθεί από την αρχή. Πρέπει να είναι ρυθμισμένες σωστά, ώστε να σφίγγουν πάνω στον τροχό και να είναι αποτελεσματικές και εύχρηστες.

Τοποθέτηση Αλυσίδων Χιονιού

Σε όλες τις αλυσίδες υπάρχουν οδηγίες χρήσης και τοποθέτησης από τον κάθε κατασκευαστή, τις οποίες πρέπει να μελετάτε προσεκτικά πριν τη χρήση. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ενδεικτικά κάποια παραδείγματα από κάθε τύπο αντιολισθητικών αλυσίδων.

Συμβατικές Αλυσίδες

Αλυσίδες Τύπου Κουβέρτας - Πανιού

Αλυσίδες Τύπου Αράχνης