Η οικονομική οδήγηση είναι ένας έξυπνος τρόπος οδήγησης που συμβάλει στην μείωση της κατανάλωσης καυσίμου έως και 30%, στην μείωση των φθορών του κινητήρα, στην μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα καθώς και στον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων.

Το eco-driving μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα σύγχρονα επιβατηγά αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία καθώς και στις μοτοσυκλέτες.

Βήμα-βήμα οι τεχνικές του eco-driving

<< Έξυπνες >> αλλαγές στην οδηγική σας συμπεριφορά εξασφαλίζουν σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και την τσέπη σας!

• Αλλάξτε ταχύτητα στις 2000 με 2500 στροφές όπου είναι και η πιο οικονομική <<περιοχή>> λειτουργίας του κινητήρα, όταν πρόκειται να κατεβάσετε ταχύτητα κάντε το λίγο πιο αργά δηλαδή στις 1000 στροφές. Για αυτοκίνητα με κινητήρα diesel η αλλαγή πρέπει να γίνεται στις 1500 με 2000 στροφές.
Πρακτικός κανόνας αλλαγής ταχυτήτων: σε ευθύ δρόμο βάζουμε δεύτερη ταχύτητα μόλις πιάσουμε 20 χλμ., Τρίτη ταχύτητα μόλις πιάσουμε 30χλμ., τέταρτη ταχύτητα μόλις πιάσουμε 40χλμ. Και Πέμπτη ταχύτητα μετά τα 60χλμ.

• Οδηγήστε με σταθερή ταχύτητα, χρησιμοποιώντας τη μεγαλύτερη δυνατή σχέση μετάδοσης. Να αποφεύγετε τα άσκοπα φρεναρίσματα ή τις αλλαγές ταχυτήτων. Το απότομο φρενάρισμα και η απότομη επιτάχυνση προκαλούν αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου χωρίς κανένα όφελος

• Σταματήστε επιβραδύνοντας ομαλά. Αν πρόκειται να σταματήσετε σε ένα φανάρι ή μία διασταύρωση, αφήστε όσο πιο νωρίς μπορείτε το γκάζι, με επιλεγμένη μια υψηλή σχέση μετάδοσης. Αφήνοντας το αυτοκίνητο να κυλήσει με κάποια σχέση χωρίς να πατάτε το γκάζι και πατώντας προοδευτικά το φρένο τότε η κατανάλωση είναι μηδέν!

• Στις στροφές να επιβραδύνετε ομαλά, αφήστε νωρίς το γκάζι πριν την στροφή ώστε να μην χρειαστεί να φρενάρετε απότομα. Η επιτάχυνση και το βίαιο φρενάρισμα πριν από κάθε στροφή εκτός από την αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου είναι και επικίνδυνη.

• Στις ανηφόρες, κινήστε με την μέγιστη δυνατή σχέση μετάδοσης, χρησιμοποιώντας το γκάζι σχεδόν στα 3/4 της διαδρομής του. Οι κατασκευαστές σχεδιάζουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η συνεχής κίνηση στον δρόμο με 1.000 στροφές/λεπτό και με πλήρες φορτίο στον κινητήρα.

• Στις κατηφόρες εκμεταλλευτείτε την ταχύτητα που αποκτά το όχημα, χωρίς να χρησιμοποιείτε το γκάζι, ΠΡΟΣΟΧΗ! Πάντα στην κατηφόρα έχουμε επιλεγμένη κάποια ταχύτητα ( ποτέ <<νεκρά>> ) όταν έχουμε ταχύτητα και δεν πατάμε το γκάζι η κατανάλωση είναι μηδενική ενώ όταν έχουμε<< νεκρά>> η κατανάλωση είναι ίση με αυτή των στροφών του ρελαντί. Επίσης η ενέργεια αυτή μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη!

• Παρατήρηση και πρόβλεψη των κυκλοφοριακών συνθηκών! Όταν οδηγείτε να παρατηρείτε συνεχώς τον δρόμο μπροστά σας σε όσο το δυνατόν πιο μακρινή απόσταση, ώστε να είστε σε θέση να προβλέψετε τις συνθήκες κυκλοφορίας γύρω σας και να ενεργήσετε κατάλληλα. Ελέγχοντας από μακριά την ροή της κυκλοφορίας και διατηρώντας την κατάλληλη απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα αποφεύγεται τα απότομα φρεναρίσματα και τις επιταχύνσεις. Ένας έξυπνος τρόπος για να το πετύχετε είναι να κινήστε λίγο πιο αργά από τον ρυθμό της κυκλοφορίας, αποφεύγοντας τις περιττές στάσεις!

• Σχεδιάστε την διαδρομή εξαρχής. Για τις καθημερινές σας μετακινήσεις, κάντε δοκιμές και παρατηρήστε πια είναι η πιο οικονομική διαδρομή. Παράλληλα, όταν ξεκινάτε για έναν προορισμό, σχεδιάστε εκ των προτέρων τη διαδρομή σας αποφεύγοντας τις άσκοπες περιπλανήσεις!

• Σβήστε τον κινητήρα σε σύντομες στάσεις ( άνω του ενός λεπτού ), π.χ. όταν περιμένετε σε ένα φανάρι, πριν από γραμμές τρένου, λόγω κυκλοφοριακού ή όταν περιμένετε κάποιον κλπ. Επίσης όταν βάζετε μπροστά τον κινητήρα σε σύγχρονα αυτοκίνητα ( κατασκευής μετά το 1990 περίπου ) μην χρησιμοποιείται το γκάζι και ξεκινήστε αμέσως χωρίς ζέσταμα του κινητήρα.

• Χρησιμοποιήστε το κλιματιστικό μόνο όταν είναι απαραίτητο και να αποφεύγεται να το χρησιμοποιείται κάτω από τους 23 βαθμούς. Όταν η ταχύτητα σας είναι πάνω από 80χλμ. Είναι προτιμότερο το κλιματιστικό από τα ανοιχτά παράθυρα όπου μειώνεται η αεροδυναμική και αυξάνεται η κατανάλωση.

• Κάντε σωστή και τακτική συντήρηση του οχήματός σας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και ιδιαιτέρως των ελαστικών. Η οδήγηση με πίεση ελαστικών μικρότερη από αυτήν που συνιστά ο κατασκευαστής αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση! Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών τουλάχιστον μία φορά το μήνα και πριν από κάθε ταξίδι. Η σωστή πίεση των ελαστικών βελτιώνει την οικονομία καυσίμου και την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου!

• Αποφύγετε τη μεταφορά περιττών φορτίων και τη χρήση σχαρών οροφής. Κάθε πρόσθετο εξάρτημα και βάρος που τοποθετείτε στο όχημά σας ( ξεχασμένα αντικείμενα στο πορτ-μπακαζ, αεροτομές, σχάρες, μπακαζιέρες οροφής, πρόσθετες μεγάλες κεραίες κλπ. ) προκαλεί αύξηση της ισχύος που απαιτείται από τον κινητήρα, αύξηση της αεροδυναμικής αντίστασης και συνεπώς αύξηση της κατανάλωσης.

• Χρησιμοποιήστε τον βοηθητικό εξοπλισμό του οχήματος ( στροφόμετρο, trip computer, cruise control). Ο εξοπλισμός αυτός σας βοηθά να εξοικονομείτε καύσιμο. Ειδικά ο υπολογιστής ταξιδιού σας βοηθά να αυτοαξιολογηθείτε εφαρμόζοντας τους κανόνες της οικονομικής- οικολογικής οδήγησης σε πραγματικές συνθήκες. Παρατηρήστε τη στιγμιαία κατανάλωση του οχήματός σας όταν εφαρμόζετε τους κανόνες του ecodriving και ανακαλύψτε τα οφέλη του!

• Επιλέξτε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης! Αντί για το αυτοκίνητό σας, χρησιμοποιήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο ή το περπάτημα όποτε είναι δυνατό. Αποστάσεις ενός χιλιομέτρου ή μικρότερες είναι ιδανικές για περπάτημα ή ποδήλατο. Εκτός από την εξοικονόμηση καυσίμου και την προστασία του περιβάλλοντος βελτιώνετε και την φυσική σας κατάσταση!

• Επιλέξτε το κατάλληλο αυτοκίνητο! Για την αγορά νέου αυτοκινήτου, διαλέξτε αποδοτικότερο όχημα με γνώμονα την ετικέτα οικονομίας καυσίμου .Διαλέξτε μέγεθος και τύπο αυτοκινήτου που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές καθημερινές σας ανάγκες σας. Η χρήση ενός αυτοκινήτου μεγάλου κυβισμού είναι ασύμφορη οικονομικά και επιβαρύνει το περιβάλλον.

• Μάθετε να διαβάζετε την ετικέτα οικονομίας καυσίμου! Η εξοικονόμηση καυσίμου ξεκινά με την αγορά ενεργειακά αποδοτικών. Η επιλογή του αυτοκινήτου θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την ενεργειακή ετικέτα, η οποία περιέχει πληροφορίες για την επίσημη τιμή κατανάλωσης καυσίμου!