Γενικές Αρχές Σήμανσης και Σηματοδότησης (μέρος 1/3)

Η σήμανση είναι ο απλούστερος και ασφαλέστερος τρόπος για να κατανοεί κάθε στιγμή ένας οδηγός πως θα πρέπει να κινηθεί στο δρόμο, ποια κατεύθυνση θα πρέπει να ακολουθήσει και ποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσει.
Ακόμη και στις περιπτώσεις που η ύπαρξη κάποιας σήμανσης δεν είναι άμεσα κατανοητή, ο οδηγός οφείλει να την ακολουθήσει, διότι αυτή έχει τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, συνήθως ασφάλειας, που μπορεί να μην είναι άμεσα αντιληπτός.

Η σήμανση χωρίζεται σε δύο κύριες ομάδες:

➡️ Στην κατακόρυφη σήμανση (δηλαδή τις πινακίδες σημάνσεως)
➡️ Στην οριζόντια σήμανση (δηλαδή τις διαγραμμίσεις και τις λοιπές αναγραφές επί του οδωστρώματος)

 

Κατακόρυφη Σήμανση – Πινακίδες:

Η κατακόρυφη σήμανση περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες πινακίδων:

  • Τις πινακίδες αναγγελίας κινδύνου, οι οποίες έχουν σχεδόν όλες τριγωνική μορφή με κόκκινο πλαίσιο και εσωτερικό υπόβαθρο κίτρινο (ή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λευκό).
  • Τις ρυθμιστικές πινακίδες, που είναι συνήθως κυκλικού σχήματος είτε με κόκκινο πλαίσιο και λευκό υπόβαθρο (φόντο) ή ολόκληρες χρώματος μπλέ.
  • Τις πληροφοριακές πινακίδες, οι οποίες είτε ενημερώνουν τον οδηγό για ο,τιδήποτε πρόκειται να συναντήσει στην συνέχεια της πορείας του ( πρατήριο καυσίμων, νοσοκομείο κλπ.) ή του υποδεικνύουν την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει σε κάποια διασταύρωση.

Τέλος, υπάρχουν και κάποιες πρόσθετες πινακίδες, οι οποίες συνοδεύουν, κάποιες από τις τρεις προηγούμενες κατηγορίες με σκοπό να εξειδικεύσουν ή να αποσαφηνίσουν περισσότερο τα μηνύματά τους.

 

Οριζόντια Σήμανση – Πινακίδες:

Η οριζόντια σήμανση τοποθετείται συμπληρωματικά και με απόλυτη συμβατότητα με την κατακόρυφη σήμανση και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ειδικά στις δύσκολες συνθήκες οδήγησης (νύχτα, βροχή, ομίχλη κλπ.).

Χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες

  • Τις διαγραμμίσεις
  • Τις λοιπές αναγραφές επάνω στο οδόστρωμα

Οι διαγραμμίσεις είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μορφή οριζόντιας σήμανσης   και ο ρόλος τους είναι συνήθως ρυθμιστικός (επιτρέπουν ή απαγορεύουν το προσπέρασμα, οριοθετούν τις λωρίδες κυκλοφορίας, καθορίζουν τις διαβάσεις πεζών κλπ.).Επίσης υπάρχουν τα βέλη επιλογής πορείας και οι υπόλοιπες πινακίδες επάνω στον δρόμο όπου οι οδηγοί πρέπει να εξοικειωθούν και με αυτήν την μορφή σημάνσεως.

Let’s Drive in Safety – Γιάννης Αδάμ