Οδήγηση στην εφηβεία

 

Η εφηβεία αποτελεί μεταβατικό στάδιο από την παιδική ηλικία προς την ενηλικίωση. Κατά την περίοδο αυτή οι νέοι βιώνουν ραγδαία και έντονη αλλαγή τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο. Αφήνουν πίσω την παιδική ηλικία και έρχονται αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις.

Την περίοδο αυτή οι έφηβοι έχουν την ανάγκη να πειραματιστούν, να αναζητήσουν νέες εμπειρίες και να εξερευνήσουν τα όριά τους. Συνήθως όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από παρόρμηση, καθώς η ηλικία τους δεν τους επιτρέπει να έχουν ώριμη και λογική σκέψη.

Μέσα σε όλο το πλαίσιο της εξερεύνησης, οι έφηβοι αναζητούν τρόπους για να πειραματιστούν με το αλκοόλ, τις ουσίες αλλά και την οδήγηση. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι γονείς αλλά και ο κύκλος των παιδιών σε όλες αυτές τις αναζητήσεις, καθώς εκείνοι μπορούν να επηρεάσουν τη σκέψη των παιδιών ως ένα βαθμό.

Θεωρητική Εκπαίδευση

Ξεκινώντας λοιπόν από την οδήγηση αυτοκινήτου, οι γονείς μπορούν να επηρεάσουν την σκέψη των παιδιών οδηγώντας σωστά και έχοντας σωστή οδηγική συμπεριφορά. Τα παιδιά μαθαίνουν έτσι ποιος είναι ο σωστός τρόπος οδήγησης και ποια είναι η γενική συμπεριφορά πίσω από το τιμόνι. Εκτός από πρότυπο συμπεριφοράς, οι γονείς μπορούν να διδάξουν οι ίδιοι τα παιδιά τη σωστή συμπεριφορά που απαιτείται για την οδήγηση, ώστε να μην γίνεται κρυφά αλλά και με επικίνδυνο τρόπο.

Εκτός από την οδηγική συμπεριφορά, οι γονείς μπορούν να εκπαιδεύσουν τους νέους πώς μπορούν να είναι ασφαλείς οδηγοί. Πριν από την πρακτική εκπαίδευση, τα παιδιά μπορούν να εκπαιδευτούν για το ίδιο το όχημα, τις βασικές λειτουργίες του, τις αλληλεπιδράσεις με τους άλλους οδηγούς και πώς πρέπει να αντιδρούν σε καταστάσεις που αντιμετωπίζουν.

Πρακτική Εκπαίδευση

Οι περισσότεροι έφηβοι είναι ανυπόμονοι, γι’ αυτό σαν γονείς θα πρέπει να έχετε υπομονή να διδάξετε σωστά τα παιδιά σας και να επιτύχετε αυτό που θέλετε. Υπάρχουν κάποια tips που θα σας κάνουν να πετύχετε το στόχο σας και να εκπαιδεύσετε με τον τρόπο σας τα παιδιά σας χωρίς αυτά να αντιδράσουν ή να φερθούν οξύθυμα.

Δείξτε στα παιδιά ότι τα εμπιστεύεστε. Μόλις αισθανθείτε ότι είναι έτοιμοι, εκφράστε αυτή σας τη σκέψη και ξεκινήστε την εκπαίδευση.

Ξεκινήστε αργά και βήμα-βήμα. Αφού έχει περάσει τις εξετάσεις και έχει λάβει το δίπλωμά του, το παιδί είναι έτοιμο να ξεκινήσει την οδήγηση. Πολλές φορές, όμως, ο νέος οδηγός νιώθει άγχος και ανασφάλεια στην οδήγηση. Τότε μπορείτε εσείς να του προσφέρετε βοήθεια και να ξεκινήσετε μαζί την οδήγηση για να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά. Ξεκινήστε από την δική σας περιοχή, που τη γνωρίζει, ώστε να νιώσει οικειότητα. Επιλέξτε πρωινές ώρες και μέρες χωρίς καιρικά φαινόμενα.

Δώστε χρόνο στον έφηβο. Δώστε χρόνο στα παιδιά να εγκληματιστούν με την περιοχή, τον χώρο του αυτοκινήτου και τις λειτουργίες που πρέπει να κάνουν πριν ξεκινήσουν την οδήγηση.

Παρακινείστε και δείξτε σιγουριά. Μην αγχώνετε τους νέους με ερωτήσεις. Αφήστε τους να σας κάνουν εκείνοι τις ερωτήσεις και βοηθήστε τους να φτάσουν στη σωστή απάντηση με τη λογική.

Εκτός από την οδήγηση με αυτοκίνητο, πολλοί νέοι ενδιαφέρονται και για την οδήγηση με μοτοσυκλέτα. Οι έφηβοι έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης για μοτοσυκλέτα μέχρι 50 κυβικά ήδη από τα 16 τους χρόνια. Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε μιλήσει στα παιδιά σας για την σωστή οδηγική συμπεριφορά, ώστε να οδηγούν υπεύθυνα και σωστά. Τα δίκυκλα οχήματα απαιτούν προσοχή, ενώ οι έφηβοι πολλές φορές δεν έχουν το αίσθημα της αντίληψης.

Ενημερώστε τα παιδιά για όλα αυτά που θα πρέπει να προσέχουν πριν βγουν στο δρόμο αλλά και για τον εξοπλισμό που θα πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιούν. Το κράνος, ο έλεγχος των φρένων, τα προστατευτικά ρούχα αλλά και όλα τα αξεσουάρ είναι απαραίτητα για κάθε οδηγό δίκυκλου. Μάθετε στα παιδιά να είναι υπεύθυνα και να βγαίνουν πάντα προετοιμασμένοι στο δρόμο με τον κατάλληλο εξοπλισμό.